Många företag investerar i en hjärtstartare för att öka beredskapen i händelse av hjärtstopp på eller i närheten av arbetsplatsen. Då kan en fråga sig, vart ska hjärtstartare placeras?
I Sverige finns många hjärtstartare, men ett problem är att de ofta inte används även om de finns nära till hands. För att en hjärtstartare ska kunna användas vid ett hjärtstopp krävs det att personerna som finns i dess närhet vet hur den används och att hjärtstartaren finns fungerande, nära till hands.
Det bästa är om hjärt-lungräddning med bröstkompressioner och inblåsningar påbörjas direkt av personer på platsen samtidigt som någon larmar och hämtar hjärtstartaren.
- Placera hjärtstartaren så den syns. Det är bra om personerna i byggnaden passerar den dagligen och ser att den finns där.
- Placera hjärtstartaren i ett uppmärkt larmat skåp. Då är det mindre risk att någon flyttar på hjärtstartaren.
- Placerar ni hjärtstartaren utomhus, gör ni den tillgänglig för alla även efter stängningstid. Skåp med värme krävs för utomhusförvaring.
- Skylta tydligt, dels där hjärtstartaren är placerad men även på andra lämpliga ställen i byggnaden. Skyltar finns som visar riktningen dit hjärtstartaren är placerad. Det finns även skyltar där du kan skriva vart hjärtstartaren är placerad.
- Informera återkommande om vart hjärtstartaren är placerad.
- Är det en stor byggnad kanske ni behöver flera hjärtstartare. En stöt från hjärtstartaren är som mest effektiv om det sker i direkt anslutning till att hjärtstoppet inträffar. Varje sekund räknas. En stöt inom en minut ger ca 90 % chans att konvertera till en organiserad, pulsgivande hjärtrytm om ett kammarflimmer är orsaken till hjärtstoppet. En stöt inom tre minuter ger ca 70% chans till lyckad stöt.
- Registrera hjärtstartaren på hjärtstartarregistret.se. Då ser även 112 att en hjärtstartare finns på platsen. Även SMS-livräddare får information om att den finns där om de larmas till hjärtstoppet.
- Skapa egna rutiner för hur ni ska få hjärtstartare och utbildad personal till platsen i händelse av hjärtstopp.
- Utbilda alla på arbetsplatsen i Hjärt-lungräddning. Det är personerna bredvid den som drabbas som räddar liv. Målet är att HLR ska påbörjas inom en minut i händelse av hjärtstopp. Glöm inte att repetera utbildningen ofta, minst en gång per år. Kombinera gärna fysiska utbildningar med e-kurs.
- Informera alla som gått hlr-utbildningen att de även ska bli SMS-livräddare. SMS-livräddare larmas till hjärtstoppet om det sker i närheten. Det kan alltså vara personer på plats i byggnaden som är sms-livräddare och som snabbt kan vara på plats. Obs! Systemet för SMS-livräddare finns inte i alla regioner. Läs mer här.
Kom ihåg! Många hjärtstartare finns inte tillgängliga efter stängningstid då de finns placerade ute på företag och arbetsplatser. Två tredjedelar av alla hjärtstopp sker i hemmet. Se till att placera hjärtstartare i trappuppgångar eller utanför porten i ett utomhusskåp med uppvärmning. Bor du i villa eller radhus, prata med grannarna och köp en hjärtstartare, placera den i ett utomhusskåp, tillgänglig för alla.
Glöm inte att regelbundet kontrollera batteri, elektroder och statusindikator på er hjärtstartare. Kontrollera även att ni har ett fungerande nödkit (Sax, handskar, handduk/kompress och rakhyvel)