HLR-vuxen

När ett hjärtstopp inträffar är den första minuten livsviktig. Befinner du dig vid den drabbade måste du kunna agera snabbt med effektiv hjärt-lungräddning.
Toppbetyg på TrustPilot
5/5

Kursbeskrivning

HLR-vuxen är grundutbildningen i HLR alla borde gå, avsedd för alla personalkategorier på alla olika typer av företag.  Utbildningen i HLR utförs med fördel på plats hos er.

Deltagarna lär sig utföra effektiv hjärt-lungräddning på vuxna personer.  Deltagarna lär sig fakta om hjärtstopp och riskfaktorer för att drabbas av ett plötsligt hjärtstopp.  Praktisk övning på HLR-docka tar upp en stor del av HLR-kursen. Deltagarna lär sig hur de avgör om en person drabbats av hjärtstopp, vad som är viktigt vid kontakt med SOS-alarm, effektiv hjärt-lungräddning med inblåsningar och hjärtkompressioner och tekniker för att få upp främmande föremål vid luftvägsstopp.

HLR-utbildningen innehåller också enkla övningar med hjärtstartare samt en genomgång av dess funktion och hur den används på ett säkert sätt.

HLR-utbildningen genomförs till stor del på golvet där deltagarna övar HLR på varsin övningsdocka.

 

Kursinnehåll

Teori:
✅ Vad är ett hjärtstopp?
✅ Vad orsakar ett hjärtstopp?
✅ Vilka drabbas och hur många överlever?
✅ Skillnad mellan barn och vuxna.
✅ Hjärtinfarkt, vad är det?
✅ Vilka faktorer är viktigast för överlevnad vid hjärtstopp?

Övningar:
✅ Kontroll av livstecken
✅ Larm, 112
✅ Bröstkompressioner
✅ Inblåsningar
✅ Par-HLR (Samarbete vid hjärtstopp)
✅ Hjärtstartare
✅ Luftvägsstopp

Instruktör i HLR-vuxen

De flesta av våra instruktörer som håller i HLR-utbildningen är sjuksköterskor med en bakgrund inom akutsjukvård. Alla instruktörer kontrolleras årligen så att deras kompetens är uppdaterad med de senaste riktlinjerna från Svenska HLR-rådet och European Resusci Council.

Lärandemål för HLR-vuxen

Efter utbildningen i HLR har deltagarna kunskapen att kunna agera effektivt vid hjärtstopp och luftvägsstopp.

Övningsmaterial som används i HLR-kursen

Halvkroppsdockor av hög kvalitet används under utbildningen. Dockorna har anatomiska riktmärken som motsvarar en vuxen människa. Till övningarna med hjärtstartare används aktiva attrapper som ger röstinstruktioner motsvarande en riktig hjärtstartare.
Till övningar i luftvägsstopp används Act-fast övningsvästar.

Hygien under HLR-kursen

Alla övningsdockor får nya lungor innan utbildningen. Ansikten rengörs i diskmaskin innan alla våra utbildningar. Innan start av utbildningen får alla deltagare möjlighet att desinficera sin docka med spritservett.

Möjliga tillägg till HLR-kursen

Vill ni lära er mer än basal grundläggande HLR? Då kan vi anpassa utbildningen till era önskemål. Önskar ni utöka utbildningen tillkommer oftast en kostnad beroende på omfattning. Här följer några förslag på tillägg som går att göra.

  • Övning med pocketmask (ca 15 minuters tillägg). 
  • Bedömning och åtgärder vid andra akuta sjukdomstillstånd (15 min per ämne) Vi hjälper er gärna med förslag lämpliga för er verksamhet.
  • Blödningskontroll (15-60 minuter beroende på upplägg)
  • Scenarioträning. Teamträning där deltagarna får arbeta i grupp för att lösa olika situationer. (Ca 1-2 timmar). Ger bra förberedelse för att hantera akuta situationer. Under teamträningen använder vi helkroppsdocka. Obs! Scenarioträning går ej att genomföra i stora grupper. Grupper mellan 4-7 personer är optimalt.  

E-kurs i HLR ingår när ni bokar fysisk utbildning i HLR

Bokar ni en fysisk utbildning ingår e-kurs i både HLR-Vuxen och Barn-HLR för alla deltagare under ett års tid. Efter tidsperiodens slut har ni möjlighet att förlänga åtkomsten till en låg kostnad. Perfekt som repetition mellan de fysiska övningstillfällena.

Kursdatum

Om vi har inplanerade öppna utbildningar på plats hos oss hittar du dem här. 

Begär en offert

Vi återkommer inom en arbetsdag.

Ring: 08-41049049.

Eller skicka ett meddelande:

Registrera dig FÖR NYHETSBREV

Vi skickar ut information om utbildningar och produkter ca en gång per månad.