Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Cookies används för trafikmätning och optimering av sidans innehåll samt till att målinrikta marknadsföring. Vi säljer inte din information vidare. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.
Klicka här för att se våra recensioner på Google!
 

Womanikin

Postad av System 2019-12-21 0 Kommentarer Blogg,

Womanikin, bröst till HLR-dockaI USA finns det statistik på att kvinnor har 27% mindre chans att få hjärt-lungräddning av ”bystanders” vid hjärtstopp. Troligtvis beror detta på tabut kring att röra en kvinnas en okänd kvinnas bröst. Om detta är överförbart till svenska samhället är dock oklart. 

HLR-dockor har oftast en manlig kroppsform, vilket inte bidrar till att förbättra statistiken.

Då HLR måste påbörjas snabbt när ett hjärtstopp inträffar är det av största vikt att ta bort alla former av hinder för utövaren att sätta igång utan tidsfördröjning pga tveksamheter kring om det är ok att utföra bröstkompressioner på en kvinna.

En organisation, womanikin.org har tagit fram ett tillbehör till HLR-dockan Little anne för att normalisera HLR på kvinnor, ”The Womanikin attachement”. Mönstret finns även att ladda ner här

Frågan är om detta är ett problem i Sverige? Vi får ofta frågor om detta under utbildningarna, men ingen av våra instruktörer upplever att kursdeltagare skulle tveka i att utföra HLR på en kvinna.